Wie betaalt de studiekosten?
Dit is een goede vraag en waarschijnlijk maak je je hier best druk om. Het is namelijk niet erg goedkoop om een opleiding te volgen.
Het antwoord op deze vraag is echter afhankelijk van een hoop verschillende factoren.
Zo kan het zijn dat je informatie zoekt over het bekostigen van de studie van je kind. Maar natuurlijk kun je ook voor jezelf op zoek zijn. Ben je voor jezelf op zoek, dan is het antwoord nog afhankelijk van een aantal zaken.
Het kan verwarrend zijn en voor sommige mensen een reden om op voorhand al af te haken. Vaak zijn er echter meer opties dan je denkt.
Moet ik de studie van mijn kinderen zelf betalen?
In principe is het zo dat er vanuit wordt gegaan dat een kind, ouders en de overheid samen ervoor zorgen dat het kind een studie kan doen.
De kosten zouden dan idealiter samen gedeeld worden. Van de overheid kun je studiefinanciering ontvangen; een lening tegen een lage rente.
Indien de ouders een laag inkomen hebben, kunnen kinderen een aanvullende beurs ontvangen. Des te hoger het inkomen van de ouders, des te minder aanvullende beurs. Er wordt dan vanuit gegaan dat de ouders meer kunnen bijdragen.
Het is niet verplicht voor ouders om (het verschil) bij te dragen, dit dienen kinderen en ouders samen overeen te komen. Ouders hebben wel een onderhoudsplicht tot het 21e levensjaar van hun kinderen.
Op het moment van schrijven liggen de bedragen voor thuiswonende studenten rond de 80 euro. Voor een uitwonende student komt dit op gemiddeld 215,- per maand.
Wie betaalt de studie als je volwassen bent?
Als je op latere leeftijd nog wil studeren dan ligt de kostenverdeling uiteraard anders.
Waar je vroeger eindeloos kon studeren en van de ene opleiding, naar de andere te huppelen zonder je hier druk om te maken, ligt dat nu anders.
Je komt namelijk met het nieuwe leenstelsel, tot je 30e in aanmerking voor studiefinanciering op de reguliere manier. Word je tijdens je studie 30, maak je dan geen zorgen, want dan loopt het gewoon door.
Ben je ouder dan 30 en wil je studeren? Dan liggen de regels een beetje anders.
Ga je via, of voor je werk studeren dan is de kans groot dat je baas de opleiding bekostigt. Wil je zelfstandig een studie volgen, dan zijn er verschillende regelingen beschikbaar zoals het ‘levenlanglerenkrediet’ en tegemoetkoming deeltijders.