Studeren en op kamers, zo vind je een kamer

Je hebt de stap gemaakt! Tenminste, de beslissing, want je wil op kamers, maar zo makkelijk is dit nog niet.

Je wil graag een studentenkamer vinden om de volgende stap in je leven te zetten; Studeren en zelfstandig worden. Dit is echter vaak makkelijker gezegd dan gedaan.

Het vinden van een kamer kan een hele opgave en lange zoektocht zijn.

Waar begin je bij het vinden van een kamer en waar moet je bijvoorbeeld op letten? We helpen je hier graag bij en hebben dan ook een aantal punten en tips voor je op een rijtje gezet om je te helpen bij deze belangrijke stap in je leven.

Hoe vind ik een kamer?

Het is een hele grote stap in je leven! Een nieuw tijdperk van je leven zou je wel kunnen stellen. Je krijgt veel meer verantwoordelijkheid, maar ook meer vrijheid!

Het is belangrijk dat je dit nieuwe tijdperk met een goede start tegemoet gaat, maar waar begin je bij het zoeken van een kamer?

De eerste stap is om te weten wat je zoekt. Zomaar zoeken zonder doel levert in de praktijk weinig op. Maak een lijstje voor jezelf zodat je gerichter kunt zoeken. Denk aan de buurt, het aantal huisgenoten en aantal m2.

Zoek niet alleen, maar laat mensen voor je meezoeken. Meerdere ogen zien meerdere dingen en mond op mond verhuur van kamers werkt nog veel beter! Misschien kent iemand, iemand die uit een kamer vertrekt?

Gebruik meerdere bronnen. Social media is een optie, maar er zijn ook vele websites die op de hoogte zijn van alle vrije kamers. Er wordt wel vaak een kleine bijdrage gerekend, houd hier rekening mee. Voorbeelden van websites zijn kamernet.nl en kamers.nl maar ook marktplaats is een optie.

Probeer eens een uitnodiging te krijgen voor een kijk- of hospiteeravond.

Op kamers, waar moet ik op letten?

Als eerste; Je eigen eisen. Denk echt goed na over zaken als:

Met wie en hoeveel personen wil ik een huis delen.

Hoeveel geld kun je betalen aan huur en hoeveel m2 krijg je hiervoor.

Wil je graag een feesthuis, of hou je van je rust?

Denk ook aan de belangrijke praktische zaken als:

Je eigen bankzaken en verzekeringen regelen.

Spullen voor je kamer aanschaffen (en deze verzekeren!)

Zorgverzekering regelen.

Toeslagen aanvragen.

Zoals je ziet komt er nogal wat bij kijken, maar bereid je zo goed mogelijk voor, voor een zo goed mogelijke start van de nieuwe fase in je leven!