Heeft het zin je te laten omscholen?

Jezelf omscholen en een andere kant kiezen binnen de arbeidsmarkt? Het is een vraag die veel mensen bezighoudt. Werkloze mensen hebben er vaak zelfs slapeloze nachten van. Is het de moeite waard om (op latere leeftijd) nog een ander beroep te kiezen?

Om- of bijscholen heeft vrijwel altijd zin. Het is altijd goed om je bij te scholen, maar ook omscholen kan voor veel mensen een ideale uitkomst zijn.

Ben je al op leeftijd, dan is omscholen door middel van een langere opleiding misschien niet de uitkomst.

Het kan bijvoorbeeld zijn dat je momenteel geen werk vindt binnen jouw vakgebied. De kans bestaat echter dat dit over enkele jaren geheel anders is. Dan zou je weer makkelijker aan de bak kunnen binnen je eigen vak. Een omscholing was dan niet nodig geweest.

brightupstudie logo (5)

De arbeidsmarkt schommelt en zo ook de vraag naar bepaalde beroepen. Waar nu geen of juist veel behoefte naar is, kan binnen een paar jaar weer helemaal anders uitpakken.

Om- of bijscholen, wel of niet doen?

Bijscholen is altijd zinvol. Het is natuurlijk altijd goed om zoveel mogelijk te weten en altijd bij te blijven leren. Ook zijn er dingen die gewoon veranderen, waardoor bijscholing noodzakelijk wordt.

Omscholen daarentegen is niet altijd de moeite waard. Of het voor jou de moeite waard is, hangt geheel van de situatie af.

Zo kan het bijvoorbeeld na je 40e levensjaar niet meer rendabel zijn. Een opleiding kost geld en de terugverdientijd wordt redelijk kort na deze leeftijd.

De keuze voor omscholing kan komen op een moment dat je in je eigen expertise bijvoorbeeld geen werk kunt vinden.

Wanneer is omscholen verstandig?

Lijkt jouw situatie uitzichtloos te zijn? Dan heeft omscholen vaak wel zin. Stel dat het perspectief binnen de arbeidsmarkt dermate veranderd is bij het afstuderen bijvoorbeeld.

Dan kun je ervoor kiezen om bijvoorbeeld om te scholen tot een andere, maar verwante functie. Zo heb je meer kans om een (goede) plaats binnen de arbeidsmarkt te veroveren.

We kunnen stellen dat er te weinig mensen zijn die hiervoor kiezen. Dit kan gevolgen hebben van een burn-out tot arbeidsongeschiktheid omdat men niet langer passend is voor de huidige baan.

Ook komt het voor dat men tevergeefs werk zoekt in een beroep dat uitstervend is.

In deze situatie zou het dus een verstandige keuze zijn om je om te scholen, om jezelf een betere positie binnen de arbeidsmarkt te gunnen.